Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-06-14 08:45

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Stora kunskapsluckor i forskning om sexuella trakasserier i akademin

[2018-10-15] Idag, på årsdagen av #metoo, släpper Vetenskapsrådet en rapport om sexuella trakasserier i akademin. Rapporten är den första heltäckande översikten av det internationella kunskapsläget på området. Den visar att förekomsten är utbredd, och att det bland annat saknas forskning om förövare och om konsekvenserna för arbetsmiljö och organisation.

• Alternativa Nobelpriset i litteratur till karibiska Maryse Condé

[2018-10-12] På fredagen tillkännagavs att det Alternativa Nobelpriset i litteratur går till Maryse Condé, som i sina romaner beskriver kolonialism och postkolonialism med inslag av magi. - Hon är en storartad författare, det är egentligen konstigt att hon inte har fått Nobelpriset redan, säger juryledamoten Lisbeth Larsson, litteraturprofessor vid Göteborgs universitet.

• Barn till högutbildade föräldrar överrepresenterade i kulturskolan

[2018-10-11] Barns ursprung och föräldrarnas utbildningsnivå och kulturella kapital har stor betydelse för om barn deltar i och uppskattar kulturskolans frivilliga utbildningar. Den typiska svenska kulturskoleeleven är en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar, visar en ny studie från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

• Ivar Arosenius konstnärskap i digitalt arkiv

[2018-10-11] För allmänheten är han mest känd för sin bilderbok Kattresan, men Ivar Arosenius hann producera oerhört mycket konst under sin korta levnadstid. På nyårsdagen 1909 avled han i blödarsjuka, endast 30 år gammal. Nu samlas en stor del av hans produktion i ett - ganska så unikt - digitalt arkiv.

• Kvinnsam firar 60

[2018-10-09] Ökad synlighet, tillgänglighet och sökbarhet, det är vad KvinnSam kommer att satsa på efter att i våras ha blivit ny universitetsgemensam forskningsinfrastruktur. I höst firar biblioteket dessutom 60 år med en utställning samt en jubileumskonferens.

• Intresset för föräldraskapsstöd större än utbudet

[2018-10-09] Hur vill tonårsföräldrar ta emot föräldraskapsstödsinsatser? Frågan undersöks av forskaren Karin Wallgren Thorslund. Hennes studier visar att en av barriärerna till föräldraskapsstöd är bristande information om att insatserna finns.

• Årets ekonomipristagare besvarar avgörande frågor om långsiktig tillväxt och globalt välstånd

[2018-10-08] Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelas i år William D. Nordhaus, Yale University, New Haven och Paul M. Romer, NYU Stern School of Business, New York, USA. Två mycket välförtjänta mottagare, tycker Handelshögskolans professorer Thomas Sterner och Ola Olsson.

• Cliopriset 2018 till Sari Nauman

[2018-10-08] Sari Nauman, doktor i historia, har mottagit Cliopriset 2018 för sin avhandling Ordens kraft. Politiska eder i Sverige 1520-1718. Hon disputerade med avhandlingen 2017 vid institutionen och det här är andra gången som den prisas.

• Nytt ljus på kvinnor med smärtsamma kotfrakturer

[2018-10-08] Äldre kvinnor som drabbas av kotfrakturer drar sällan till sig vårdgivarnas uppmärksamhet. I en avhandling vid Sahlgrenska akademin riktas nytt ljus på en grupp individer med långvarig smärta som följeslagare.

• Nobels fredspris för kampen mot sexuellt våld som vapen

[2018-10-05] Att läkaren Denis Mukwege och yazidiska Nadia Murad tilldelas Nobels fredspris sänder en viktig signal. "Det tydliggör och symboliserar vikten av ett konsekvent arbete mot sexuellt våld i krig och väpnade konflikter", säger Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

• Risk för blindhet hos för tidigt födda vid låg nivå av blodplättar

[2018-10-05] Prematura barn med låga nivåer av blodplättar (trombocyter) i blodet löper kraftigt förhöjd risk att drabbas av en svår variant av den synhotande ögonsjukdomen ROP, visar en svenskamerikans studie publicerad i tidskriften JCI Insight. Vid försök på möss kunde injektioner av blodplättar dämpa den sjukliga utvecklingen av näthinnekärl.

• Bemästrande av evolutionens kraft belönas med Nobelpris

[2018-10-03] Enzymer och antikroppar står i fokus för årets Nobelpris i kemi. Och de tre forskare som delar på priset får det för att de har "bemästrat evolutionens kraft". - Oväntat, men inte oförtjänt, säger Anders Blomberg, professor vid Göteborgs universitet.